Is Gratis Ook Echt Gratis?

Gratis, kan dat wel? Wanneer we horen dat iets gratis is, dan gaan we daar meteen vragen bijstellen! Terecht of Niet?

gratis producten, 100% terugbetaaldGratis, bestaat het of niet? Als men eens een rondvraag doet dan ontdekt men al snel dat mensen niet echt geloven in gratis. Gratis bestaat niet, is iets wat men veel zegt. Of “voor niets gaat de zon op”, waarmee men wilt zeggen dat iets nooit gratis is, dat er altijd wel een addertje onder het gras zit.

Maar is dat ook zo? Bestaat er daadwerkelijk niets zoals Gratis? Het is een wantrouwen dat men van jongs af aan krijgt aangeleerd. Onze ouders leren ons gewoon dat gratis niet bestaat. Dit komt eigenlijk voort uit de reden dat je geen hoop moet koesteren op iets dat toch niet zal zijn.

Toch beginnen meer en meer mensen in te zien dat men wel degelijk veel geld kan besparen met gratis producten. Zo kan je op jaarbasis makkelijk 500 euro besparen op je dagelijkse boodschappen in winkels zoals carrefour, delhaize, kruidvat, enz …. En dan hoef je echt niet gaan rond te rijden om ze te zoeken. Dagelijks worden er gratis producten aangeboden, of zoals in de warenhuizen 100% terugbetaald.

De Verschillende soorten gratis

Gratis kan je eigenlijk onderverdelen in verschillende soorten. Je hebt het soort gratis wat iedereen zonder problemen gelooft. Maar er is ook het soort gratis wat geen kat gelooft. Willen hieronder even zien wat deze verschillen meestal zijn en waarom we onterecht geloven dat gratis niet bestaat.

 1. Natuurlijk is dit gratis!
 2. Gratis staaltjes
 3. Waarom is het dan gratis?
 4. Gratis prijzen winnen
 5. Wie betaald deze mega grote prijzen
 6. Waarom win ik nooit
 7. Besluit

Natuurlijk is dit gratis!

Het allereerste gratis dat ik je ga vertellen, ga je zeggen “natuurlijk, logisch toch?”. Als men tegen iemand zegt dat het gratis inkom is, dan zal daar geen seconde aan getwijfeld worden. Men zal niet achter een addertje onder het gras gaan zoeken. Er zal bvb niet gedacht worden “ja het is wel gratis inkom, maar je zal wel moeten betalen om buiten te geraken”. En waarom stellen we ons hier geen vragen bij? Omdat we het gewoon zijn dat gratis inkom wel degelijk gratis inkom wil zeggen.

Ok zal je zeggen, maar je krijgt daar niets. Het is geen fysiek product dat men gratis krijgt. Goed, dan gaan we een stap verder. Producten die 100% terugbetaald worden vind men tegenwoordig elke dag terug. Als je zulks een product koopt, dan dien je meestal gewoon het bijbehorende formulier voor terugbetaling in te vullen en dit samen met je kassaticket op te sturen naar de leverancier van het product.

Eigenlijk mag je dit product dus volledig gratis gebruiken om zo te weten te komen of dit product iets voor jou kan betekenen. Nu kan je nog zeggen, ik moet wel naar de winkel rijden, een postzegel plakken, een enveloppe gebruiken. Dit alles kost misschien 1 euro en zelfs dat wordt soms terugbetaald. Maar ok, volgende stap dan.

 

Gratis staaltjes

Nog nooit gezien dat er promo dames van coca cola ergens aan een rood licht staan en aan iedereen die passeert gewoon een gratis blikje cadeau geven. Volledig gratis, zonder dat je ook maar één ding hoeft te kopen. Zonder dat je eerst een formulier moet invullen en versturen voordat je je aankoopbedrag terug krijgt. Nee, gewoon GRATIS.
Sterker nog, Coca cola betaald zelfs deze promo dames om gratis blikjes weg te geven. Zij gaan er dus eigenlijk nog voor betalen om ervoor te zorgen dat deze gratis producten hun weg naar jou vinden.

Dit is dan ook de meest zuivere vorm van gratis staaltjes weggeven. Zo heb je ook de gratis staaltjes parfum die je meestal mee krijgt als je in een parfumerie gaat winkelen.

Waarom is het dan gratis?

Nu ga je de simpele reden ontdekken waarom bedrijven dit doen. Simpelweg voor reclame, kennismaking met het product. Reclame maken kost massa’s en massa’s geld, of je dit nu doet op radio, tv of internet. Grote bedrijven geven letterlijk miljoenen euro’s per jaar uit om hun product in de kijker te stellen.

En wat is er nu betere reclame dan aan iedereen een staaltje van jou product gratis te geven. Op deze manier ben je tenminste zeker dat je geld daadwerkelijk zijn doel bereikt. Want het is toch de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen dat product gaan proberen. En omdat reclame zo duur is geworden, is het gratis uitdelen van hun product een meer doeltreffende manier om reclame te maken. De kosten zijn trouwens meestal niet zo groot als wij denken, het zijn namelijk enkel de productiekosten die het budget maken.

En wat met gratis prijzen winnen?

Gratis producten die worden uitgedeeld of die 100% worden terugbetaald, dat kunnen we ergens nog geloven. Maar hoe zit het dan met die breedbeeld TV van 1999 euro die ik kan winnen, of die reis naar Egypte voor 4 personen all-in? Deze prijzen moeten toch onmogelijk zijn, hierbij worden de mensen toch afgezet?

99 procent van de mensen zullen inderdaad deze gedachten delen. Maar zelfs hier zijn we verkeerd in. Vroeger kon het wel eens zijn dat je mee deed aan een wedstrijd en ineens was de wedstrijd samen met de prijs verdwenen.
Nochtans als er morgen aan je deur moet gebeld worden en iemand van de plaatselijke scoutsgilde staat aan je deur om tombola te verkopen met als hoofdprijs de laatste nieuwe Samsung TV. Dan geloven we wel dat we effectief deze prijs kunnen winnen, we weten dat de kans klein is omdat er meerdere mensen meespelen. Maar toch spelen we mee en hopen we op een klein kansje dat we toch winnen.

Eigenlijk is een wedstrijd met prijzen op het internet juist hetzelfde. Alleen zien we niemand persoonlijk, er is geen contact met diegenen die de wedstrijd organiseren. Dus denken we al snel, ja het zal wel. Echter is het zo dat zelfs een online wedstrijd, maakt niet uit hoe groot de prijs is, volledig legaal en wettelijk is.

Er bestaan sinds enige tijd wetten die ervoor moeten zorgen dat men in het geval van dergelijke wedstrijden geen valse beloften mag doen. Dat wil zeggen dat men bij wet verplicht is de prijs uit te delen die men belooft in de wedstrijd. Dit gaat zelfs zover dat dit gecontroleerd wordt door een deurwaarder.
Bij het niet volgen van deze wetten kan men zeer zware straffen krijgen en serieuze geldboetes. En door de vele forums die men tegenwoordig op internet kan vinden zullen fraudeurs snel het daglicht zien en betrapt worden.

Wie betaald dan deze mega grote prijzen?

Wedstrijden waarbij je meestal grote prijzen kan winnen die van enkele honderden tot duizenden euro’s gaan, worden meestal gedaan door meer dan één bedrijf. Soms kan met zelfs tot een tiental bedrijven samen werken zodat er een veel grotere prijs kan gewonnen worden. Elk bedrijf betaald dan een deel van de koek voor deze prijs.

De reden hiervoor is opnieuw maar één ding. Reclame maken. Om deel te nemen aan deze gratis wedstrijden met reuze prijzen moet je meestal enkele gegevens doorgeven. Laat nu één van al die gegevens super belangrijk zijn in onze moderne tijd, voor elk bedrijf in welke branche dan ook.

Jouw email adres is miljoenen waard. Spammen mag niet, het is al enige tijd verboden en er is zelfs een commissie die hier toezicht op houdt. Maar als jij zelf je email geeft om in ruil hiervoor kans te maken op die hoofdprijs, dan is er natuurlijk geen sprake van spam. Want je moet natuurlijk ook akkoord gaan met de voorwaarden van de wedstrijden.

En in die voorwaarden zal altijd staan dat de deelnemende bedrijven reclame mogen sturen naar jou email adres. En daar draait wederom het hele principe van gratis om, reclame, reclame en reclame.

Mensen die veel meespelen met zulke wedstrijden hebben meestal een specifiek email adres dat enkel en alleen maar dient om mee te spelen met wedstrijden. Het maakt dan niet uit dat er reclame wordt gestuurd naar dat email adres want het dient toch alleen maar om te spelen.

Waarom win ik nooit?

Een vraag die vele mensen zich wel eens stellen, en ongetwijfeld ook de reden waarom er velen denken dat het allemaal bedrog is.

Vroeger kwam men aan de deur in het dorp en heel misschien ook nog de omliggende dorpjes. Er deden dan misschien 500 of 1000 mensen mee met een wedstrijd. Het kon dan wel eens gebeuren dat je zelf de winnaar was of dat je de winnaar toch ietwat kende.

Sinds deze wedstrijden online gedaan worden spelen er natuurlijk veel meer mensen mee. Een wedstrijd met meer dan een miljoen inschrijvingen is niet uitzonderlijk meer. Op de meeste wedstrijden kan heel België meespelen en soms ook inwoners van Nederland. De winstkansen zakken dus enorm.

Zeker als men te maken heeft met heel grote prijzen zoals luxe reizen of auto’s of dergelijke. Het is dan meestal de enige prijs die er te winnen valt. En omdat het zo een mooie prijs is die je kan winnen, gaan er natuurlijk ook meer mensen meespelen. Je moet er trouwens ook rekening mee houden dat wedstrijden met dergelijke prijzen meestal wel langer duren. Sommige wedstrijden kunnen zelfs tot een jaar duren.

Besluit

Is gratis nu gratis? Als je staaltjes van het product zomaar krijgt is er geen twijfel mogelijk. Je krijgt het gewoon gratis.
Wat betreft de wedstrijden. Als een email adres geven het enige is wat je moet doen om kans te maken op luxe prijzen. Dan zou ik toch wel zeggen dat dit ook zo goed als gratis is.

Het komt er in ieder geval op neer dat gratis wel degelijk bestaat, we moeten gewoon leren om het woord “gratis” niet meer te gaan wantrouwen. Je zal versteld gaan staan over hoeveel er daadwerkelijk gratis te verkrijgen is.

 

 

 

25 gedachten over “Is Gratis Ook Echt Gratis?

 • 24 september, 2014 om 14:59
  Permalink

  Als je het op deze manier bekijkt is het ergens wel waar. Heb zelf ook de coca-cola meisjes tegengekomen aan het rode licht. Zij delen dan inderdaad gratis blikjes cola uit

  Beantwoorden
 • 28 september, 2014 om 13:48
  Permalink

  Als het te goed klinkt, is meestal ook te mooi om waar te zijn.

  Beantwoorden
 • 28 september, 2014 om 13:59
  Permalink

  En als je dan nog weet dat het reclamebudget voor internet 10x hoger ligt dan de reclamebudgetten die voor tv gebruikt werden.

  Beantwoorden
 • 28 september, 2014 om 16:05
  Permalink

  Het is ook zo dat bedrijven meer en meer gebruik maken van het internet om hun producten aan te bieden. De kosten die ze uit sparen met reclame op tv wordt nu volop gebruikt voor reclame op internet. En het gratis weggeven van je product is natuurlijk de beste manier om nieuwe klanten te maken

  Beantwoorden
 • 28 september, 2014 om 19:42
  Permalink

  Mooie samenvatting, geeft toch een andere kijk op het hele gratis gedoe

  Beantwoorden
 • 29 september, 2014 om 13:57
  Permalink

  En toch hebben we allemaal geleerd, voor niets komt de zon op. Misschien dat je met een beetje gezond verstand het “echte” van het “valse” gratis kunt onderscheiden

  Beantwoorden
 • 29 september, 2014 om 14:59
  Permalink

  Als ze je iets geven waarvoor je niet moet betalen, dan is dit toch gewoon gratis

  Beantwoorden
 • 29 september, 2014 om 19:42
  Permalink

  Gratis is gewoon de nieuwe vorm van reclame. Goed voor de producent en goed voor de consument

  Beantwoorden
 • 30 september, 2014 om 14:42
  Permalink

  Yep yep, heb zo al regelmatig een gratis blikje cola gekregen. Zeker als je enkele keren terug langs hetzelfde kruispunt rijdt waar die dames die gratis blikjes uitdelen

  Beantwoorden
 • 30 september, 2014 om 14:52
  Permalink

  Toffe site heb je hier, ik ga me zeker inschrijven voor je nieuwsbrief.

  Beantwoorden
 • 30 september, 2014 om 14:55
  Permalink

  Leuke blogpost, leuk onderwerp waar natuurlijk iedereen zijn eigen mening over heeft. Denk dat het vooral te maken heeft met welke ervaringen je zelf hebt gehad met gratis producten. Sommige mensen hebben er positieve ervaringen mee, anderen dan weer negatieve. Voor mezelf kan ik nog niets negatief melden

  Beantwoorden
 • 30 september, 2014 om 17:48
  Permalink

  Ja ben zelf ook al een paar keer terug gereden. Maar dan voor de dames 😉

  Beantwoorden
 • 2 oktober, 2014 om 10:47
  Permalink

  Eindeloze discussie natuurlijk, wat is wel gratis en wat niet?

  Beantwoorden
 • 2 oktober, 2014 om 18:04
  Permalink

  Klopt volledig wat je hier zegt. Zodra men ergens gratis inkom ziet zal men sneller geneigd zijn om binnen te gaan

  Beantwoorden
 • 2 oktober, 2014 om 18:04
  Permalink

  Gratis is gratis. Zodra ge er iets voor moet doen is het in mijn ogen niet meer gratis

  Beantwoorden
 • 2 oktober, 2014 om 22:06
  Permalink

  Heb zelf toch ook al mooie dingetjes kunnen scoren die gratis waren. had niet altijd prijs, maar je vindt ze toch regelmatig hoor

  Beantwoorden
 • 3 oktober, 2014 om 14:10
  Permalink

  Als je bekijkt zijn er toch veel producten die 100% terugbetaald worden. Je moet er dan wel eerst voor betalen, maar uiteindelijk zijn ze toch ook gratis

  Beantwoorden
 • 6 oktober, 2014 om 10:53
  Permalink

  Zolang je er niets voor hoeft te betalen is het toch gratis. Verder moet je toch niet zoeken.

  Beantwoorden
 • 6 oktober, 2014 om 11:02
  Permalink

  Voor mij maakt het niet uit. Zolang het maar gratis is 🙂

  Beantwoorden
 • 25 december, 2014 om 19:41
  Permalink

  Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Als je een friet koopt en je krijgt er een boulet bij. Is die boulet dan gratis of niet? Je kan zeggen van wel want je krijgt hem gratis cadeau bij de friet, maar als je de friet niet koopt krijg je de boulet ook niet. Is ie dan gratis of niet?

  Beantwoorden
 • 9 januari, 2015 om 08:59
  Permalink

  Er wordt inderdaad de laatste jaren meer gratis weggegeven dan vroeger. Vooral omdat bedrijven begrijpen dat reclame maken via gratis producten één van de beste reclamevormen van de laatste jaren is. Geeft en gij zult ontvangen !

  Beantwoorden
 • 18 januari, 2015 om 21:17
  Permalink

  Je krijgt misschien wel die dingen gratis, maar meestal zit er toch nog iets aan vast. Zo krijg je bvb veel dingen gratis als je eerst een ander product aankoopt. Dan is het eigenlijk niet meer gratis.

  Beantwoorden
 • 19 januari, 2015 om 12:29
  Permalink

  Je mijn vader zei vroeger ook altijd voor niets gaat de zon op. Eigenlijk dom, want de zon gaat inderdaad voor niets op. En ik heb inderdaad die (mooie) coca cola meisjes ook al tegenkomen aan de rode lichten waar je een gratis colaatje krijgt. En af en toe reden we eens speciaal terug, soms voor de cola, soms ook niet 😉

  Beantwoorden
 • 25 januari, 2015 om 04:53
  Permalink

  Iedereen maakt toch vooral voor zichzelf uit wat gratis is en wat niet. Zoals in het artikel al gezegd werd, vroeger had je ook fuiven met gratis inkom, je moest dan wel iets meer betalen voor de drank. dan kan je ook de discussie aan gaan of de inkom nu gratis was of niet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.